Fiskeupplevelser

fiskareAtt fiska är både spännande och avkopplande. Att meta en lugn morgon eller en sval kväll är avslappnande och skapar ett en harmonisk stämning hos fiskaren som när som helst kan avbrytas av ett ryck i linan eller ett tecken på napp. Voxnadalen har mycket att erbjuda fiskare tack vare den varierande skogsälven Voxnan som innehåller många forsar, flera strömsträckor och ett stort antal fiskvänliga biflöden.

En stressfri miljö

De som uppskattar fiske och metande har många positiva bieffekter av deras hobby. Som fiskare får du ofta njuta av fantastiska naturscener, både i gryningen och skymningen. Motion och frisk luft är några andra hälsoeffekter av fiske och att lyssna på naturens läten kan ha en renande effekt på ett stressat sinne.

Livskvalité

Om man förr i tiden främst ägnade sig åt fiske för att få mat på bordet så ser situationen annorlunda ut idag. Numera är bra fiskeupplevelser en del av det goda livet och för många självständiga individer är det höjden av livskvalitet. Att kunna grilla sin fångst över en öppen eld i avskildhet och frihet är för många ett perfekt sätt att avsluta kvällen.

Vilka fiskar finns i Voxnadalen?

I ån Voxnan har det början av 90-talet pågått biotopvårdande insatser för att bland annat återställa lekplatser för fiskarna. Längs hela Voxnan kan du få tag på fiskar såsom gädda, aborre, harr och öring. Det går även att hitta sik och ål i ån.

Var är bästa fisket?

Vilken lokalisering som är bäst att fiska på varierar efter vilken typ av fisk man är ute efter. Gädda och aborre hittar man mest i sjöarna, men de finns också längs hela Voxnan. Harrfisket är bäst i de södra delarna och öringfisket i norr. Förutom längs ån och sjöarna, finns det biflöden som bland annat Jättön och Loån där du främst hittar Öring.

När det kommer till fiskande i sjöar i Voxnadalen så är det ofta bäst att meta nära vegetation som till exempel vid vassen eller i skuggan av träd då fiskar gärna gömmer sig på dessa platser. Tänk på att släppa tillbaka fiskar som du ändå inte tänker äta för att hålla beståndet vid liv för framtida fiskeäventyr.

http://www.sportfiskeguide.se/spfguide/vatten/voxnan.htm