Stärk dig inför kanot- och kajaksäsongen

Efter en lång vinter, en tid på året då många av oss på sätt och vis legat i ide, är det lätt att känna sig lite seg när väl aktiviteterna för vår och sommar börjar dra igång. Tricket är att antingen hitta en fysisk aktivitet och rutin som du gillar och kan hålla uppe under den kallare perioden på året, ofta inomhus. Eller att helt enkelt försöka kickstarta igång säsongen någon månad innan med lite blandande konditions- och styrkeövningar.

Förslag på aktiviteter under vinterhalvåret

Styrketräning – För att även öka eller åtminstone inte förlora din muskelstyrka rekommenderar vi att komplimentera din träning med någon form av styrketräning. Det kan röra sig om att du någon gång i veckan besöker ett gym, eller att du gör det enkelt för dig och anlägger ett gym hemma. Det finns mängder av bra övningar som du kan utföra hemma utan att behöva alltför mycket redskap och utan någon maskin överhuvudtaget.

Börja med att utrusta dig med en träningsbänk och några fria vikter till exempel från gymkompaniet.se och ta sedan reda på ett eller flera väl utformade träningsprogram för hela kroppen. Tänk på att det kan vara bra att variera sitt träningsprogram då och då för att inte stagnera i träningen.

Squash – En inomhussport som både är otroligt rolig och extremt bra om man ser till konditions och explosivitets aspekter. I squash använder du ett racket som påminner om ett tennisracket men som är lite mindre rent storleksmässigt.

Sporten spelas genom att en spelare servar genom att slå en speciell squashboll mot den främre väggen och in i den andra motspelarens serveruta. Nästa spelare får välja om denna ska gå på attack och slå till bollen innan den tar i golvet eller vänta på en studs och sedan klippa till. Från den punkten gäller det att hela tiden lyckas få in bollen inom markeringen på mittenväggen genom att antingen slå bollen dit direkt eller genom att den studsar en gång på bak- eller sidoväggarna. Mellan växlingarna får bollen även här studsa högst en gång på golvet. För mer ingående regler hänvisar vi till denna sajt.

Innebandy – En annan sport som vanligtvis utövas inomhus och som förmodligen inte behöver samma introduktion som squashen. För att spela innebandy på träningsnivå, behöver du ett par bra inomhusträningsskor, en innebandyklubba, boll, ett eller två mål, några glada medspelare och ett underlag som är gjort för ändamålet.

Även denna sport påminner mycket om squashen rent motionsmässigt, men innehåller även inslag av lite längre rusher. För utförligare regler rekommenderar vi dig att titta in på idrottonline.se’s innebandysektion.